Een gezond ontbijt is een goed begin van je dag. Je voorziet je lichaam van nieuwe goede stofjes, waardoor je goed opgeladen aan je dag kunt beginnen. Maar het is ook heerlijk om eerst iets actiefs te doen: een rondje hardlopen, een stevige wandeling in de ochtendzon of iets in het huishouden, voordat je aan je ontbijt begint. Neem de tijd om het op te eten: een moment van rust. Dat is extra fijn als je een drukke dag voor de boeg hebt.
Wat is een gezond ontbijt?
Een bepaald ontbijt kan gezond en voedzaam zijn, maar een ontbijt wordt pas echt gezond, als je voldoende varieert. Vaak heb je één lekker ontbijt ontdekt en dat eet je dat iedere ochtend weer opnieuw. Het is niet eens zo erg om dat vier dagen achter elkaar te doen, maar doe je het week in week uit, dan kan dat ene ontbijtje wel gezond zijn, je loopt toch een hoop voedingsstoffen mis. Als je voldoende varieert, dan vind je je ontbijt niet alleen elke keer weer lekker, je krijgt ook een zo groot mogelijke variatie aan voedingsstoffen binnen!
De tweede regel is: zelf maken. Krokante muesli’s, cornflakes en ontbijtgranen hebben vaak een gezond ogende verpakking, maar kijk eens goed naar de ingrediëntenlijst. Negen van de tien keer sta je verstelt van de hoeveelheid suiker die er aan wordt toegevoegd. Fruit, gedroogd fruit en zuivel geven ons al voldoende suikers. Daar hoeft echt geen suiker aan toegevoegd te worden! Dus, laat je standaard ontbijtje eens staan en probeer onderstaande recept uit! Ook in het recept is genoeg variatie mogelijk.
Yoghurt met walnoten, banaan en cacao
Een pot yoghurt of kwark in de koelkast, wat noten, zaden en pitten naar keuze in de kast. Wat rozijnen of bijvoorbeeld goji bessen, moerbeien of cranberries. Wat (eventueel rauwe) cacaopoeder of kaneel. Een vers stuk fruit. En voilá, een heerlijk en voedzaam ontbijt staat op tafel! Dit is zo’n supersnel ontbijtje dat binnen vijf minuten op tafel staat. Bewaar je noten, zaden, pitten en andere toppings in goed afsluitbare bakjes in de kast. Zo blijft alles vers en kun je ernaar grijpen als je er zin in hebt. Dit recept maak je koolhydraatbeperkt door alleen noten, pitten en zaden te gebruiken. Je kunt dan ook voor een volle of Griekse yoghurt kiezen, voor meer verzadiging.
Dit heb je nodig
Kwark - 450 gram
Havervlokken - 40 gram
Cacaopoeder - 1,5 eetlepel
Walnoten - 50 gram
Rozijnen - 30 gram
Pompoenpitten - 10 gram
Banaan - 1
geschreven door gezondergroen - 26-01-2018 08:17
laatst geupdate op : 10-10-2024 03:02
tags : ontbijt, kwark, yoghurt, cacao, havervlokken, banaan