Blog

terug

Gezond eten met de kerstdagen? Het kan!

 

Een compleet (gezond) kerstmenu. Gezond eten met de kerstdagen? Het kan!
www.gezondergroen.nl. Het laten bezorgen kan ook! Op vrijdagavond zonder bezorgkosten.

Duik je dit jaar zelf de keuken in voor een kerstmenu? En wil je ook met kerst gezond eten en niet te lang bezig zijn met het bereiden van je kerstmenu? Zodat je zelf ook met je gasten kan kletsen, lachen en toasten? Probeer dan eens een voedzaam en snel kerstmenu! Het is ook nog eens een suikervrij kerstmenu! Heerlijk genieten en toch gezond bezig zijn, zonder dat het uren kost. Laat de kerst maar beginnen!

**Het voorgerecht:
KIPVINGERS MET VIJGENCOMPOTE
Dit heb je nodig:
Verse vijgen - 4
Kipfilet - 500 gram
Rucola - 75 gram
Ontbijtspek - 1 plakje per kipvinger ± 8 in totaal
Gedroogde dragon - 1 eetlepel
Peper - Naar smaak
Olijfolie - Scheutje

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden
Snij de kipfilet in repen zo dik als je vinger
Wikkel de kipfilet in de ontbijtspek en leg in een kleine ovenschaal
Plaats in de oven voor 20 minuten
Was de rucola en verdeel over twee borden
Was de vijgen en snij de topjes weg
Hak ze met een groot mes zo fijn mogelijk, er ontstaat een mooie massa
Meng in een schaaltje de peper en dragon erdoor
Leg de kipvingers zodra ze klaar zijn op de rucola
Serveer met een schep verse vijgencompote en een scheutje olijfolie

**Het hoofdgerecht:
BIOLOGISCHE BIEFSTUK MET VERSE WOKGROENTEN
Dit heb je nodig:
Biefstuk - 300 gram (2 stukjes)
Courgette - ½
Paprika - 1 rode
Rode ui - 1
Champignons - 100 gram
Parmezaanse kaas - 20 gram, geraspt
Koriander - 1 eetlepel
Peper - 1 theelepel
Zout - snufje
Roomboter - klontje

Zo maak je het:
Snij de courgette en paprika in blokjes, de champignons in plakjes en de ui in ringen
Zet een wokpan op hoog vuur met een klein beetje roomboter
Marineer de biefstuk met peper en zout en zet daar ook vast een kleine pan voor op het vuur met roomboter
Wok de groenten 5 minuten met een beetje peper en de koriander
Rasp de Parmezaanse kaas (tenzij je geraspte kaas hebt gekocht)
Bak na 2 minuten wokken de biefstuk kort aan, draai om en bak ook de andere kant kort aan
Laat de biefstuk nog heel even in de pan liggen op laag vuur, wij gaan voor medium dus al vrij snel na het dichtschroeien halen we de biefstuk uit de pan. Vind je doorbakken lekker, laat de biefstuk dan nog even in de pan liggen
Verdeel de groenten over twee borden, leg de biefstuk erop en strooi de Parmezaanse kaas er overheen

**Bijgerecht:
PUREE VAN POMPOEN MET KRUIDNAGEL
Dit heb je nodig:
Pompoen - 1 kilo
Creme fraiche - 2 eetlepels
Kruidnagel - 5
Laurier blad - 2
Peper - naar smaak
Zout - naar smaak

Zo maak je het:
Zet een pan op het vuur met water, een snufje zout en de laulierblaadjes
Was de pompoen en snij hem in tweeën
Lepel het vruchtvlees eruit
Snij de helften in blokjes (je hoeft de pompoen niet te schillen)
Kook de blokjes pompoen in 10 minuten zacht
Giet het kookvocht af en verwijder de laulierblaadjes
Schep er twee lepels creme fraiche bij en pureer de pompoen met een staafmixer
Voeg naar smaak peper en zout toe
Hak de kruidnagel zo fijn mogelijk en roer door de puree.

**Dessert:
GEZONDE FLENSJES MET VERS FRUIT
Dit heb je nodig:
Voor het beslag:
Ei - 4
Banaan - 4
Amandelmeel - 50 gram
Roomboter - voor het bakken

Voor de garnering:
Aardbeien - 200 gram
Bosbessen - 150 gram
Griekse yoghurt - 2 eetlepels per persoon
Gedroogde kokosmelk - 1 theelepel per persoon (of gebruik geraspte kokos)

Zo maak je het
Doe de eieren in een kom
Pel de banaan en voeg hem in stukjes toe aan de eieren
Schep er amandelmeel bij en mix het tot een glad beslag met een staafmixer (het is een stuk dikker dan normaal pannenkoekenbeslag)
Zet een kleine pan met goede anti-aanbaklaag op het vuur en smelt een klein klontje roomboter
Schep een soeplepel beslag in de pan en bak op laag vuur de flensjes om en om goudbruin
Leg op ieder bord 2 flensjes en serveer met het verse fruit en twee schepjes Griekse yoghurt per persoon, strooi de gedroogde kokosmelk of geraspte kokos er overheen.


geschreven door gezondergroen - 20-12-2017 10:48

laatst geupdate op : 19-04-2024 11:42

tags : kerst, recepten, gezond

Hier vind u een keuze uit groenten met bijbehorende recepten die u misschien kunnen inspireren om meer te doen met uw gezonde groenten