Blog

terug

Heerlijke recepten met heerlijke gerechten

 

Hieronder volgen een aantal recepten die de afgelopen periode op de facebookpagina van Gezondergroen hebben gestaan. Niet iedereen heeft Facebook en willen wel graag de recepten. Bij deze!


LUNCHGERECHT
Broodje warme gekonfijte wilde gans

Een knapperig broodje met warme wilde gans en een mosterd-honingdressing. (Ook lekker in de winter met een dun laagje zuurkool!)
Verwarm de wilde gans zoals omschreven op de verpakking en snijd de broodjes open.
Pluk het vlees van de botten en leg het vlees op het brood. Serveer direct met een dressing.

Ingrediënten:
knapperige broodjes
gekonfijte wilde gans
honing-mosterd dressing of dressing naar keuze
http://www.gezondergroen.nl/wilde-gans/

Stamppot van zoete aardappel en spruitjes.
net even anders! 

Spruitjes in combinatie met zoete aardappel – ook al zo’n fijne groente – maak je er een heerlijk stamppotje van. Stamppot wat gewoontjes? Welnee! Deze gezonde zoete aardappel stamppot met spruitjes maak je af met gekaramelliseerde ui en geitenkaas.

Verwarm de oven voor op 200?C. Maak de spruitjes schoon, halveer ze en pel de teentjes knoflook. Schil de zoete aardappels en snijd in stukken. Maak de rode ui schoon en snijd ‘m in ringen. Leg de spruitjes en tenen knoflook op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met olijfolie en strooi er een snuf peper en zout over. De spruitjes rooster je, afhankelijk van de grootte, zo’n 25-35 minuten in de oven. Schep de spruiten af en toe om als ze te bruin worden.

In de tussentijd ga je met de ui en zoete aardappel aan de slag. Kook de zoete aardappel in zo’n 15 minuten gaar. De uienringen bak je in een droge koekenpan, terwijl je de uien omschept. Ze moeten lekker bruin kleuren, maar let op dat ze niet verbranden! Wanneer de uien goed van kleur zijn giet je er een scheutje olie bij. Draai het vuur nu laag en blus het geheel af met een scheut rode wijn. Voeg een scheutje honing toe en laat op laag vuur lekker sudderen.

Giet de zoete aardappel af en voeg de teentjes knoflook van de bakplaat er aan toe. Met een snuf paprikapoeder, zout, peper en een scheutje amandelmelk stamp je het geheel tot een zachte en romige puree. Voeg nu driekwart van de spruiten aan de puree toe en roer goed door.

Schep de stamppot op een bord en garneer met de uienringen, de overige spruiten, wat brokjes geitenkaas en pijnboompitjes. Bon appétit!

Ingrediënten voor 2 personen:
2 grote zoete aardappels
500 gram spruiten
3 teentjes (bio) knoflook
1 grote rode ui
rode wijn
scheut honing
olijfolie
snuf paprikapoeder
scheut (amandel)melk
paar brokjes zachte geitenkaas
handje geroosterde pijnboompitten
peper & zout

Boeuf bourguignon

voor de ingrediënten WWW.GEZONDERGROEN.NL

Dit Franse stoofgerecht van rundvlees is geboren in de wijnstreek Bourgogne. Het vlees wordt traditioneel gestoofd in – hoe kan het ook anders – rode bourgognewijn. 
Hoewel de bereiding eenvoudig is, moet je er wel tijd en veel liefde in steken. Voor het allerbeste resultaat begin je al een dag van tevoren, want de dag erna smaakt dit gerecht nóg lekkerder, nóg intenser, nóg … noem het allemaal maar op! Op de verwendag zelf hoef je de boeuf bourguignon alleen opnieuw op te warmen en met gevoel af te ronden. Serveer er knapperig stokbrood bij om het hemelse stoofvocht mee op te deppen – overigens smaken fluweelzachte aardappelpuree of in roomboter gezwenkte kleine peterselieaardappeltjes er even verrukkelijk bij.

Ingrediënten voor 4 personen – 30 minuten + 2,5 stoven – geschikt om in te vriezen

Olijfolie om in te bakken
Flinke klont ongezouten roomboter
1,3 kilo runderriblappen, in grote stukken gesneden
1 flinke el bloem
Zout en peper uit de molen
100 g ontbijtspek of bacon, in repen gesneden
2 uien, gepeld en in stukken gesneden
2 stengels bleekselderij, buitenste ‘harde’ draden verwijderd en in plakjes gesneden
3 kleine wortels, geschrapt of geschild en in plakjes gesneden
Klein beetje tomatenpuree
1 el lichtbruine of bruine suiker
3 takjes tijm
2 laurierblaadjes
1 fles rode wijn 
1 runderbouillonblokje
klein beetje zilveruitjes 
400 g champignons
Paar takjes platte peterselie

Verder nodig
Grote braadpan met deksel, sudderplaatje

Bereiding een dag van tevoren.
Haal het vlees ruim een uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Bestrooi het vlees met zout en peper en bestrooi met de bloem. Hussel even om, zodat alle kanten met bloem bedekt zijn. Verhit de braadpan met een flinke scheut olijfolie en een klont roomboter en wacht totdat de belletjes bijna zijn verdwenen. Bak het vlees (schud overtollig bloem van het vlees af, voordat je het aan de pan toevoegt) op middelhoog vuur kort aan beide kanten goudbruin (doe dit in kleine porties tegelijk, anders daalt de temperatuur van het vet te snel en gaat het vlees stoven in plaats van bakken). Schep het vlees uit de pan en leg op een bord.

Bak in het braadvet van het vlees het spek en de uien, totdat de uien wat zachter zijn en het spek begint te kleuren. Voeg indien nodig nog een extra klontje roomboter of olijfolie toe en doe de bleekselderij en wortel erbij. Bak even verder totdat de wortel en bleekselderij iets zachter zijn en voeg dan de tomatenpuree en suiker toe. Roer goed door en bak kort mee. Voeg de tijm en laurier toe. Leg het vlees bovenop de groenten en giet de vrijgekomen vleessappen erbij. Giet er zoveel wijn bij, totdat het vlees nét onderstaat en verkruimel de bouillontablet erover (schenk de wijn langs de zijkant in de pan om te voorkomen dat het vlees ‘schrikt’ en taai wordt, of verwarm de wijn voordat je hem toevoegt).

Zet de braadpan op het allerlaagste pitje, het vocht mag niet koken, maar alleen heel zachtjes pruttelen. (ik zet altijd nog extra een sudderplaatje op het gaspitje, omdat het anders te hard gaat). Je kunt de pan (mits ovenbestendig) ook in een voorverwarmde oven zetten van circa 120 graden. Controleer af en toe of het vocht niet te hard bubbelt, zet anders de temperatuur lager. Doe de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2,5 uur (maar het kan ook veel langer duren) gaar. Het vlees moet uit elkaar vallen als je er met een vork op drukt.
Mocht de saus te vloeibaar zijn, dan kun je hem binden met een papje van maizena en water. Schep bij voorkeur eerst het vlees en de groenten uit de pan en voeg al roerend, beetje bij beetje, het papje aan de saus toe, net zoveel totdat hij de gewenste dikte heeft. Laat enkele minuten zachtjes doorpruttelen en voeg dan het vlees en de groenten weer toe.
Zet het vuur uit en laat het stoofvlees helemaal afkoelen. Zet daarna weg in de koelkast of kelder.

Afmaken op de dag zelf
Laat het vlees weer op kamertemperatuur komen en verwijder de takjes tijm en laurierblaadjes. Verwarm de boeuf bourguignon langzaam op het sudderpitje, of in de oven.
Laat de zilveruitjes goed uitlekken. Borstel de champignons schoon en snijd in vieren. Verhit een grote koekenpan met olijfolie en een klont boter en wacht totdat de belletjes zijn verdwenen. Voeg de zilveruitjes en champignons toe en bak op hoog vuur, totdat ze goudbruin zijn. Voeg ze toe aan het stoofvlees. Was en hak de peterselie en strooi vlak voor serveren over de boeuf bourguignon.

Wat ik u ook even wil meegeven:

Pure honing vs kunstmatige honing


 

Het werd ontdekt door Safety News dat 76% van de verkochte honing in de Verenigde Staten nep is. Dit soort honing bevat giftige siropen, suikers en is verontreinigd met antibiotica en zware metalen.

De meeste Honing is nep.
Honing fabrikanten halen bijen pollen uit een machine en mengen het met honing die uit China en India is ingevoerd. Deze honing wordt verkocht op de internationale markt, maar niemand weet waar het vandaan komt. Het heeft geen stuifmeel en het is nep.

Vier manieren om kunstmatige honig te spotten:

*De Duim Test – plaats een druppel honing op je duim. Als het op de plaats blijft is het pure honing, maar als het zich verspreidt en morst, is het nep.

*De Water Test – doe 1 eetlepel honing in een glas water. Als het kleeft aan de bodem is het echt, als het oplost, is het nep.

*De houdbaarheid Test – als de honing puur is zal het kristalliseren met de tijd. Als het nep is zal het in de siroop-achtige vorm blijven.

*Verbrandings Test – plaats een lucifer in honing en steek deze aan. Als de honing echt is wordt het verbrand. Als het nep is zal het niet verbranden vanwege de vochtigheid.

Bijen worden gevoed met Corn Syrup en Fructose.
Als bijen worden gevoed met maïssiroop en fructose, heeft de honing geen voedingswaarde. Voeding is belangrijk voor gezonde en sterke kolonies. Koolhydraten, die natuurlijk worden verkregen door het verzamelen van honingdauw of nectar is zeer belangrijk. Ze leveren energie voor alle activiteiten in de korf en tijdens het foerageren. Aanvoer van koolhydraten van een kolonie wordt verwijderd wanneer de natuurlijke bronnen worden beperkt of wanneer honing wordt geoogst door de mens. In dit geval worden de bijen gevoed met een sucrose oplossing, omgekeerd suikersiroop, of andere siropen zoals zetmeel siroop of high fructose corn syrup (HFCS).

Bijen Krijgen Grote doses antibiotica.
Imkers geven bijen veterinaire antibiotica zoals chlooramfenicol, streptomycine en sulfonamiden om hen te beschermen tegen ziekten. Een neveneffect hiervan is dat de honing die ze produceren besmet is met deze antibiotica. Wanneer bijvoorbeeld chlooramfenicol wordt toegediend aan een mens kan dat kanker en bloedarmoede veroorzaken. Ook hoge doses streptomycine en sulfonamiden zijn zeer gevaarlijk voor de mens.

Zwaar gebruik van pesticiden:
De pesticide clothianidin werd verbannen voor het gebruik in Europa sinds de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) het als onaanvaardbaar aanmerkte. In de Verenigde Staten echter wordt het wel toegepast op gewassen, en besmet daarmee 143 miljoen acres. Ook imidacloprid en thiamethoxam die verantwoordelijk zijn voor de bijen sterfte zijn buiten gebruik genomen in de meeste plaatsen, maar niet in de Verenigde Staten.


Gemberthee.

Gemberthee: Lost nierstenen op, reinigt de lever en doodt kankercellen

Gember wordt beschouwd als één van de krachtigste voedsel van de 21 ste eeuw vanwege zijn anti-inflammatoire, anti-parasitaire, antivirale en antibacteriële eigenschappen. Gember is bekend door zijn lange geschiedenis van gebruik voor het verbeteren van de spijsvertering en de immuniteit, het verlichten van pijn en de bestrijding van hart- en vaatziekten, astma, enz..

Een Kop warme gemberthee verslaat de kou in de winter efficiënter dan alle andere dranken. Het is rijk aan vitamine C, magnesium en andere mineralen die zeer gunstig is voor uw algehele gezondheid.

Gember thee voordelen voor de gezondheid

Gember wordt gebruikt om spierpijn, verkoudheid, griep en hoofdpijn te behandelen, maar wordt ook beschouwd als een pijnstiller.
Het is een efficiënt middel tegen het virus dat griep, verkoudheid of koortslip veroorzaakt.
Gember thee is geschikt om het risico op beroerte te verlagen.
Gember kan het bloedsomloop, zuurstof, en stofwisseling verbeteren.
Gember is rijk aan antioxidanten die infecties kan bestrijden en versterkt het immuunsysteem.

Gemberthee recept:
Ingrediënten:

Biologische honing
Kokosmelk
¼ theelepel gemalen kurkuma
¼ theelepel gemalen gember
Een kopje water
Manier van voorbereiding:

U zult gefascineerd zijn hoe makkelijk het is om gemberthee te bereiden. Eerst, kook het water en voeg er kurkuma en gember er aan toe. Laat het 7-10 minuten sudderen. Voeg de melk er aan toe en zeef dan de thee in een kopje. Voeg kruiden toe aan uw thee en geniet dan van deze fantastische en gezonde thee!


geschreven door gezondergroen - 23-01-2017 10:12

laatst geupdate op : 15-10-2024 18:33

tags :

Hier vind u een keuze uit groenten met bijbehorende recepten die u misschien kunnen inspireren om meer te doen met uw gezonde groenten