RECEPTEN MET BIOLOGISCHE SNIJBIET

1 - SNIJBIET MET TOMATEN EN KRUIDEN


Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
45 minuten
Aantal personen:
6

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 2 kilo snijbiet
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 1 kilo rijpe tomaten
  • 1 theelepel suiker
  • snuf aromatische kruiden zoals tijm of oregano
  • 2 tenen knoflook
  • zout en peper

Snijbiet met tomaten en kruiden is een lekker en eenvoudig gerecht uit de Spaanse keuken. In Spanje zijn er tijdens het seizoen natuurlijk bergen lekkere rijpe tomaten te krijgen. Ook op snijbiet zijn ze gek in Spanje. Acelgas heten ze in het Spaans en dit is een heerlijke mix met tomaten en aromatische kruiden. Zeer de moeite waard!

Hak de snijbiet fijn. Zet de snijbiet in een pan net onder water met een snufje zout en kook het in ongeveer 20 minuten gaar. Laat goed uitlekken.

Was de tomaten en doe ze in de blender/keukenmachine. Hak alles fijn. Verwarm in een brede koekenpan de olie. Voeg de gesnipperde ui toe en bak het rustig totdat de uit glazig is. Voeg de gepureerde tomaten toe en gaar de saus zo’n 20 minuten. Roer de suiker door de saus samen met de uitgelekte snijbiet. Voeg nu ook de kruiden toe naar smaak. Warm het nog even goed op en breng het op smaak met peper en zout.

Tips:

Eet dit gerecht met lekker geroosterd brood.
Bak er een stuk zeebaars bij en serveer het samen.
Kun je niet aan goede tomaten komen kies dan goede tomaten uit blik.
In het originele recept moeten de tomaten ontveld worden en de pitjes verwijderd worden. Dat kun je doen maar is wat mij betreft echt niet nodig voor een simpel en boers gerecht zoals dit.
Tip: gebruik het als pastasaus.

2 - Snijbiet twee in één groente:,

Dat je je snijbiet kunt roerbakken zoals spinazie en dat ie daar ook een beetje naar smaakt, is geen leugen, maar wel een halve waarheid. Snijbiet is een twee-in-een groente. Het blad smaakt inderdaad wat naar spinazie én een beetje naar biet, maar is veel steviger. De stelen en de dikke nerf hebben het stevige en knapperige van paksoi; vooral niet wegggooien (zoals sommige recepten zeggen), maar eerder of langer laten garen. Een gerecht met snijbiet wordt op z'n lekkerst als je blad en stelen apart behandeld. En wat je er dan mee doet? Je kunt het blad roerbakken met knoflook en de in stukjes gehakte stelen bakken met wat pancetta en een paar ringetjes rode peper - het eindresultaat daarvan maakt een ordinaire spaghetti gelukzalig lekker.

Ook fijn: in de oven. Veel recepten steken de loftrompet over de gratin met snijbiet en begraven de groente daarbij onder een dikke laag bechamelsaus. Zo proef je niets meer van die stevige aardse smaak, dus dat kan, mag en moet anders: snij eventueel de nerf uit het blad van 2 bossen snijbiet, hak het blad grof, blancheer het en knijp al het vocht eruit. Hak nerven en stelen in stukjes, laat vijf minuten koken in zout water en uitlekken. Blad en stelen in een ovenschaal doen, flink wat lekkere zure room erdoor roeren, Parmezaan erover en dan 30 minuten in een oven van 180 graden. Nog meer snijbietmogelijkheden: in de vulling van een quiche (met feta), door de frittata, als verpakking voor je zalmmootje-uit-de-oven (roergebakken stelen on the side), door een stevige, zomerse minestrone, roergebakken met cashewnoten en verse gember (bij wilde rijst) en roergebakken met een beetje balsamico en wat poedersuiker als bedje voor je gegrilde coquilles.

3- PASTA MET SNIJBIET EN ROOM

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 600 gram snijbiet
  • 300 gram pasta
  • 1 grote ui (grof gesneden)
  • 2 tenen knoflook (geperst)
  • 250 milliliter slagroom
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • stuk kaas om te raspen
Bereiden:

In dit recept voor 4 personen combineer je de aardse smaak van snijbiet met het zachte van de slagroom. De slagroom voeg je aan het einde toe en zo heb je meteen een lekkere saus voor over de pasta. Door de kleuren van de snijbiet ziet het er ook nog eens prachtig uit.

Zet een pan water op voor de pasta. Was de snijbiet. Snijd de stelen van de snijbiet in kleine stukjes van een halve centimeter en bewaar het apart. Snijd het blad grof en bewaar het apart. Verwarm een pan met dikke bodem. Doe er een scheutje olie in en bak de ui tot het glazig is. Voeg nu de knoflook toe. Doe de pasta in de pan met kokend water.

Voeg de snijbiet stelen toe en bak het 3 minuten mee. Voeg nu het blad toe en bak het nog een minuut of 5 of tot het zacht is. Zet het vuur hoog en giet de slagroom erdoor. Warm het geheel nog even goed door. Breng op smaak met peper en zout. Schep het snijbietmengsel door de afgegoten pasta. Roer goed en schep het op de borden. Rasp er kaas over en … eet smakelijk!

Pasta met snijbiet en room