Blog

terug

ZOMERSE LUNCHES

ZOMERSE LUNCH!!
In de zomer is vaak het eetpatroon altijd een beetje van slag. Op warme dagen eet je meer aan het begin en einde van een dag en moet je je er echt toe zetten om ’s middags te lunchen. Zware dingen gaan er dan absoluut niet in, maar een frisse salade daarentegen… ik heb voor jullie de favoriete zomerse lunch recepten op een rijtje gezet. Je kunt ze vrijwel allemaal voorbereiden, dus ook ideaal om mee te nemen naar kantoor in een bakje. Of neem mee naar het park of op de boot. Genieten!

1. aardbeien caprese met vanille dressing      
Wat je nodig hebt voor een voorgerecht of lunch voor 2 personen

– 15gr walnoten
– 100gr aardbeien
– 1 bol buffel mozzarella
– 4el goede kwaliteit olijfolie extra vergine
– 1el goede kwaliteit balsamico azijn
– 1tl vanille pasta of extract
– gemalen zwarte peper
– zeezout- 10 blaadjes basilicum

Wat je gaat doen.

Rooster de walnoten licht in een kleine koekenpan zonder vet. Laat de walnoten iets afkoelen.

Maak de aardbeien schoon, laat kleine exemplaren heel en halveer de grote aardbeien. Verdeel deze over een ronde schaal. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel deze over de aardbeien.

Maak een dressing van de olijfolie, balsamico en vanille pasta. Breng dit op smaak met peper en zout en klop dit met een vork tot een samenhangend geheel. Verdeel de dressing gelijkmatig over de aardbeien en mozzarella.

Strooi de geroosterde walnoten en blaadjes basilicum erover en serveer.

2. speltcrackers met geroosterde tomaat, ricotta en pesto
Wat je nodig hebt voor 4 crackers

– 4 trostomaten
– olijfolie
– zeezout
– 30gr blanke amandelen
– bosje verse munt (alleen blaadjes)
– 10gr Parmezaanse kaas
– 100ml olijfolie extra vergine
– 4 speltcrackers
– 100gr ricotta
– gemalen zwarte peper

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de tomaten en leg ze met het snijvlak omhoog in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en zeezout en rooster ze 20 minuten in de oven. Laat ze daarna afkoelen.

Voor de pesto doe je de amandelen, munt en Parmezaanse kaas in de keukenmachine. Schenk de olijfolie erbij en maal tot een pesto. Breng op smaak met peper en zout.

Besmeer de speltcrackers met een royale laag ricotta. Leg 2 halve tomaten erop en schep er wat pesto op. Een beetje zwarte peper erover en genieten!

3. salade met tonijn, kikkererwten en avocado

Wat je nodig hebt:
– 1 blik (200gr) kikkererwten
– 1 avocado
– 10 cherry tomaten
– 6 gedroogde tomaten
– 1 blikje tonijn op olie
– goede kwaliteit olijfolie extra vergine
– (grof) zeezout
– gemalen peper

Wat je gaat doen:
Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken. Maak de avocado schuin en snijdt deze in blokjes. De cherry tomaten halveer je en de gedroogde tomaten gaan in blokjes.

Neem een saladeschaal en meng hier de kikkererwten, avocado, cherry tomaten en gedroogde tomaten in. Haal de tonijn uit het blikje, scheur deze in stukjes en verdeel erover. Een flinke scheut olijfolie, wat zeezout en zwarte peper maken het geheel af. Eet smakelijk!

4. krabtartaar met kiwi op toast

Wat je nodig hebt voor 4 personen:
– 100gr krabvlees (laat eerst uitlekken als het uit blik komt)
– 1 limoen
– 2 rijpe kiwi’s
– 1 sjalot
– 1 stuk komkommer van 10cm
– zeezout
– om te serveren: sneetjes geroosterd wit of bruin brood en zachte roomboter

Wat je gaat doen:
Doe de krab in een kommetje en rasp hier een halve limoen boven. Snijd de limoen in tweeën, knijp het sap van een 1/2 limoen erover en roer door.

Schil de kiwi’s en snijd ze daarna in kleine blokjes. Snipper de sjalot heel fijn. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder het zaad met een lepel. Snijd de komkommer daarna ook in kleine blokjes. Schep de kiwi, sjalot en komkommer rustig door de krab. Proef en voeg naar smaak wat zeezout of extra limoensap toe.

Serveer de toast met roomboter en serveer deze samen met de kom krabtartaar.

5. quinoa salade met rode biet, gerookte kip en frambozen     

Wat je nodig hebt voor een grote salade:
– 130gr quinoa
– 1/2 kropje knapperige sla
– 2 grote gekookte rode bieten
– 1/2 rode peper
– 150gr verse frambozen
– 1 gerookte kipfilet
– olijfolie extra vergine
– rode wijnazijn
– zeezout
– gemalen zwarte peper
– om te garneren: blaadjes verse munt, platte peterselie en gepofte quinoa

Wat je gaat doen:
Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat iets afkoelen.

Neem een grote saladeschaal en verdeel daar de sla in. Breek deze grof met je handen en strooi daar de gekookte quinoa over. Snijd de bieten in stukjes, verwijder de zaadlijst van de rode peper en snijd in hele fijne stukjes. Strooi deze samen met de frambozen en stukjes rode biet over de salade. De kipfilet snijd je in dunne plakjes en deze geef je ook een plek in de salade.

De dressing maakte ik met 3el olijfolie, 1el rode bietenazijn (is heel lastig te krijgen en daarom kun je het ook vervangen door rode wijnazijn) zout en peper. Sprenkel deze over de salade en garneer met gehakte blaadjes munt, peterselie en gepofte quinoa.

Tip: wil je een vegetarische salade dan laat je de gerookte kipfilet uit het recept.


geschreven door gezondergroen - 20-06-2017 11:08

laatst geupdate op : 25-04-2024 13:05

tags : lunches

Hier vind u een keuze uit groenten met bijbehorende recepten die u misschien kunnen inspireren om meer te doen met uw gezonde groenten