RECEPTEN MET BIOLOGISCHE BLOEMKOOL

1 - GEGRATINEERDE BLOEMKOOL

Ingrediënten voor 4 personen:

Bereidingswijze (15 min - 30 min):

Maak de bloemkool schoon en verdeel ze in niet te kleine roosjes. 
Met de deksel op de pan de bloemkool in ongeveer 15 minuten beetgaar koken
Verwarm de oven/ grill voor op 180 graden. 
De kaas in plakjes schaven. De beetgare bloemkool in een vergiet laten uitlekken en ondertussen een ovenschaalinvetten met wat boter. Leg dan de bloemkool in de ovenschaal en bedek de roosjes met de plakjes kaas. De ovenschaal onder de grill zetten tot de kaas gesmolten en licht gekleurd is. Dan direct serveren met bijvoorbeeld gekookte aardappelen en een saucijsje.

2 - BLOEMKOOLCURRY MET RIJST EN KOMKOMMERSALADE

Vegetarisch.

Ingrediënten:

  • 250 g witte rijst
  • olijfolie om in te bakken
  • 1  ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1  bloemkool
  • 1.5 el kerriepoeder
  • 1 el anijszaad
  • 75 g rozijnen
  • 50 ml witte wijn
  • 1 blik kikkererwten à 400 g
  • 400 ml yoghurt
  • 1 bosje koriander
  • 1  rode peper
  • 1  limoen
  • 1  komkommer
  • olijfolie extra vierge

Extra nodig

  • blokrasp

Rijst

  • Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Bloemkoolcurry

  • Verhit olie in een hapjespan.
  • Pel en snipper de ui.
  • Schil en snijd de knoflook fijn.
  • Fruit de ui, knoflook, kerriepoeder en anijszaad circa 2 minuten in een hapjespan.
  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes en voeg de bloemkool en de rozijnen toe. Bak circa 2 minuten mee. Blus af met witte wijn.
  • Giet de kikkererwten af en voeg toe aan de bloemkool. Voeg water toe zodat de bloemkool half onder staat. Gaar de bloemkool met de deksel op de pan in circa 5 minuten. Voeg drie vierde yoghurt toe en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Houd een kwart yoghurt apart.
  • Pluk de koriander en voeg de stelen toe aan de bloemkoolcurry.
  • Snijd de rode peper in dunne ringen. Meng de rest van de yoghurt met de rode peper en het sap van een halve limoen.

Komkommersalade

  • Schaaf met een dunschiller een paar linten van de komkommer. Bewaar deze voor garnering. Rasp de rest van de komkommer.
  • Hak de geplukte koriander fijn.
  • Meng in een kom de komkommer, olie, het sap van de overgebleven halve limoen en de helft van de koriander. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Serveren

  • Verdeel de rijst over de borden. Maak een kuiltje in het midden van de rijst. Schep de bloemkoolcurry in het kuiltje. Rol de komkommerlinten tot een bakje en schep de komkommersalade erin.
  • Serveer de rode peperyoghurt bij de curry om hem naar smaak pittiger te maken.